MIN HAVE: STRUKTURER
Huskøb i 2023 muliggør realisering af drømme og planer i praksis
De, der har fulgt mig gennem nogle år, vil konstatere, at interessen for bæredygtig dyrkning og jordfrugtbarhed er vokset yderst meget gennem de sidste 10 år. Jeg nærmer mig de 60, og det sidste 10-år er jeg gennemgående blevet langt mindre mental og langt mere forankret i at VÆRE i naturen, og GØRE i naturen. På mange forskellige måder.
​
I starten af 2023 købte jeg et hus, der skulle totalrenoveres indvendigt og udvendigt, og haven på 1000 kvm. skulle startes helt forfra. Den var blot tilgroet krat og græs. Og lige netop denne nulpunktsstart med et sted var det, jeg havde drømt om længe.
Jeg ville skabe en oase - på rigtig mange niveauer.
På denne side vil jeg dele processen og udkommet, som det har udfoldet sig de sidste 1 1/2 år. Af flere grunde. Jeg har haft fantastiske samskabelses-partnere. Dygtige, omhyggelige og ordentlige mennesker, hvis arbejde jeg har lyst til at hylde. Idet langt de fleste af de ting, vi har gjort, har haft et bæredygtighedsformål (hvad det så end er, men det vil jeg definere fra delprojekt til delprojekt), så tænker jeg, at erfaringsdelingen giver mening. For denne platform er jo et Inspiratorium.
Jeg vil her på hjemmesiden koncentrere mig om have-udviklingen, fordi det er inden for emnet 'natur', og hvor jeg jo har delt dyrkningserfaringer i temaet 'At dyrke jorden'. Måske jeg senere kommer til også at vise nogle af de mange fine ting, der er sket i huset, fordi også her har vi virkelig været omhyggelige med bæredygtighedsbestræbelserne. Men for nu: Udenoms-arealets tilblivelse!
Designs og strukturer
Permakultur-forankret dyrkning starter altid med DESIGN. Gennemtænkte strukturer og rammer. Permakultur stræber efter multifunktionalitet, og at hver del skal fungere klogt i forhold til andre dele. Ligesom det foregår i naturen, hvor synergi og samarbejde oftere er grundreglen end konkurrence. Så derfor: Flest mulige af naturens love forsøges kopieret. Der er mange træer, buske og organiske former, i hvert fald som jeg fortolker det. Ens kulturprodukter skal passe ind i helheden. Dette første år har jeg koncentreret mig mest om de grove designstrukturer - og først næste år detaljerer jeg på en mere fintunet måde. Det gælder både, hvad angår træer, buske og planter, og det gælder hvad angår de steder og ting, der er blevet lavet. Så følg gerne min og vores proces her, mere vil komme til i næste skabelses- og dyrkningssæson!
Synkroniciteter har gjort, at jeg mødte Alexandre Pakouline, der har været min faglige samskabelses-partner på de fleste af de strukturer, der er blevet skabt i haverummet. Jeg har lavet en lille portfolio med korte beskrivelser for hvert af vores projekter. Det er jo ikke i sig selv planter og dyrkning. Men det er skabelse af rammer. Drivhuset er lavet med det bagvedliggende formål at bidrage med sin del til at haven med tiden giver mest mulig madselvforsyning. Mens andre af tingene, vi har lavet, er skabelse af skønne rammer, hvori det sanselige haveliv på mange planer leves. Nytte, nydelse, skønhed i én samdrægtighed.
Drivhus
Et drivhus udformet som et såkaldt vegetarium, hvilket er et designprincip, hvor man optimerer brugen af solenergi i drivhuset. Man stabiliserer temperatur og fugtighed ved at installere et enkelt luftcirkulationssystem, og man placerer drivhuset optimalt i forhold til solen.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt faneblad. 16 sider.
Kan også downloades til print.
​
Er du interesseret i læse manualen, 28 sider, for, hvordan man bygger et vegetarium, kan den læses i pdf her.
Samskabelsesprojekter hører heldigvis ikke kun til i de professionelle relationer. Min familie har også deltaget i nogle af projekterne. Her nedenfor er der tre strukturer, der er blevet lavet: Bedene. Græsset. Frø- og tudsedammen.
Bedene
Det er vigtigt at have plads og rum til at dyrke spiselige afgrøder. Bedene skal ligge gunstigt for solen, og det skal være behageligt at arbejde i og omkring dem, fordi mange timer vil blive brugt der. Jeg har etableret dyrkningsbedene i to omgange, de midlertidige og de permanente. Mine medskabere begge gange var yngste datter Clara og svigersøn Thomas.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt faneblad. 8 sider.
Kan også downloades til print.
Søjle-stativer, buer & pergolaer
En have består ikke kun af de ting, der vokser i og ved jorden. Træer og buske danner et horisontalt niveau. Men skal haven ikke drukne i skygge, så behøves andre ting, som kan bruges til planteklatring og interessante perspektiver. Og ikke mindst at der kan skabes rum i rummet. Til det formål har jeg fået lavet en række metaldimser.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt faneblad. 9 sider.
Kan også downloades til print.
Frø- og tudsedammen
Vand i en have er et must; det forøger markant mængden af dyr og dermed diversiteten i haven. Et af mine tre børnebørn, ældstebarnet Johannes var medskaber af en frø- og tudsedam. En særdeles fornøjelig proces! Og jeg tænker, det er god inspiration til nem anlæggelse af vand i haven.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt faneblad. 12 sider.
Kan også downloades til print.
Kuriositeter; gemmesteder, kravle i træerne steder og andre finurligheder
En ægte oase har magiske tidløshedszoner til både børn og voksne. Allerbedst når tidens tand i en skovhave har lavet stederne, og man snarere opdager dem end skaber dem. Min have har lidt af den slags - men det meste må vi skabe selv.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt faneblad. 3 sider.
Kan også downloades til print.
Bæredygtige principbeslutninger til huset og haven
Dette er klart mest om haven - men haven er omkring huset, der har fået første del af en totalrenovering. Man kan ikke ville selvforsyning og jordfrugtbarhed uden også at have en grundlæggende indstiling til at gøre tingene så bæredygtigt som muligt på øvrige livsområder. Jeg vil dele lidt om, hvad jeg har truffet af valg i husrenoveringsprocessen, der hvor jeg tænker, at det kan være relevant vidensdeling.
​
Jordvarme med spiralformede slanger
På hvilken måde skal ens hus opvarmes, hvis man vil væk fra naturgas, og grøn fjernvarme ikke er tilgængeligt i ens område? Jeg valgte jordvarme etableret med spiralformede slanger, der blev boret ned i 6 meters dybde. En måde at etablere jordvarme, som det er min oplevelse ikke ret mange kender til. Derfor skal mine erfaringer med etablering af denne bæredygtige opvarmningsform deles. Min konklusion er: Den kan anbefales! Med forbehold for, at det ikke er lige så nemt som at købe en ordinær varmepumpe.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 6 sider.
Regnvandsopsamling til havevanding, tøjvask og toiletskyl
Jeg har fået nedgravet og installeret regnvandsopsamlingstank, hvor jeg går 'hele vejen' og bruger regnvand til mest muligt: Vanding af grøntsagsbede, drypvanding i drivhus, tøjvask, toiletskyl, bilvask og vinduesvask. Det var en af de større udfordringer at få etableret. Få af fortællingen og gennemgangen af, hvad jeg har valgt, inspirationer til dine egne valg af regnvandsopsamling.
​
Tryk på det runde billede for åbning af pdf i særskilt fil. 7 sider.